Kananmuna osana koiran ruokintaa

28.05.2020

Saako teillä koirat kananmunaa? Tiedätkö mitä ravintoaineita kananmuna pitää sisällään? Kananmuna näkyy usein koiranruokakuvissa ja se onkin erinomainen tuote. Siihen liittyy kuitenkin paljon harhaluuloja ja jonkin verran tietämättömyyttä siitä, miksi sitä oikeastaan koiralle usein annetaan. Meillä tytöt saavat sitä proteiini- ja rasvalisänä aktiivisina päivinä, sekä tuomaan vaihtelua päivittäiseen ruokailuun. Tytöt syövät sitä niin raakana, kuin keitettynäkin, mutta parasta herkkua se olisi paistettuna.  Katsotaanpa tarkemmin mitä kaikkea kananmuna pitää sisällään ja minkälaisia uskomuksia siihen liittyy.

- Sekä keltuainen, että valkuainen sisältävät runsaasti proteiinia.

- Keltuainen sisältää myös rasvaa, sekä rasvaliukoisia A-, D-, K- ja E-vitamiineja. Keltuainen onkin kananmunan osista ravinnerikkain rasvojen, vitamiinien, proteiinin ja kivennäisaineiden takia.

- Kananmunan kuoret sisältävät kalsiumia. Totta. Kokonaiset kuoret eivät kuitenkaan imeydy läheskään kokonaan, jolloin hyödynnettävän kalsiumin määrä jää todellisuudessa hyvin pieneksi. Kalsiumlisänä kananmunan kuoret eivät siis ole paras mahdollinen vaihtoehto.

- Kananmunan raakana syöttäminen jakaa mielipiteitä. Mitään estettä sille ei kuitenkaan ole, sillä salmonellariski kotimaisissa kananmunissa on hyvin olematon koiralle, eikä koiran elimistö ja vatsahapot välitä siitä, onko muna kypsennetty vai ei. 

- Valkuaisen avidiini tuhoaa biotiinia. Väärin. Se estää biotiinia imeytymästä, mutta ei aiheuta puutosta elimistössä jo olevalle "biotiinivarastolle". Se ei siis vaikuta biotiiniin, joka on syöty ennen tai jälkeen kananmunan.

- Kananmuna on hyvä lisä ruokavaliossa, mutta se ei kuitenkaan sovi pääasialliseksi ravinnoksi, eikä ruokintaa pidä rakentaa sen ympärille. 

Itse tapaan rikkoa kananmunan lasiin ja sekoittaa haarukalla rikki, jonka jälkeen jaan sen tyttöjen ruokakuppeihin. Ei mitään herkullisimman näköistä mössöä, mutta näin saan jaettua keltuaisen ja valkuaisen tasapuolisesti molemmille. Osalle koirista kananmuna ei sovi ja voi aiheuttaa ilmavaivoja. Jos sinulla tule mieleen jokin raaka-aine mistä toivoisit postausta, jätä kommentti niin laitetaan toiveet ylös :-) Lisää omien koirieni ruokinnasta ja meillä käytössä olevista tuotteista voit lukea edellisistä postauksista. Myös Instagramissa asiaa aiheesta!