Mistä tunnistaa laadukkaan koiran kuivamuonan?

Vastailimme viime viikolla Instagramissa seuraajiemme lähettämiin kysymyksiin, joista yksi koski mielipidettä raakaruokinnasta, kun omat koirani syövät nappuloita. Vastaus herätti paljon lisäkysymyksiä, joihin otin kantaa vielä erikseen Instagram postauksessa. Kysymykset ja vastaukset löytyvät muuten yhä tilimme kohokohdista, joten jos et vielä ole ottanut meitä seurantaan sosiaalisessa mediassa löydät meidät Instagramista @chihuahuabellaxjade ja Facebookista @PetJabella.

Ajattelin kuitenkin kirjoittaa aiheesta vielä blogiin. Miksi meillä koirat syö raakaruoan sijaan nappulaa, vaikka puhun paljon myös raakaruokinnan puolesta? Mistä tunnistaa laadukkaan koiran kuivamuonan ja miten valita sopiva ruokintatapa omalle koiralleen?

Meidän arki on usein kiireistä ja tytöt ovat mukana lähes kaikessa menossa. Oltiin sitten töissä, ystävillä, tallilla tai hoitamassa asioita. Meillä on myös onnekas tilanne siinä mielessä, että tarpeen tullen tytöillä on muutama vakkarihoitaja, jos tulee menoja joihin koiria ei voi ottaa mukaan. On meille kuitenkin huomattavasti helpompaa kantaa mukana nappularasiaa, kuin pakasteita ja helppoa myös hoitoon viedessä kertoa yksinkertaiset ohjeet. Joudun myöntämään, että kiinnitin itsekin huomiota koirien täysravintoihin, vasta siinä vaiheessa, kun Jadelle alkoi tulla ongelmia. Paino tippui ja ulosteen määrä kasvoi. Kaikki ravinto meni sisään ja lähes suoraan toisesta päästä ulos. Käytin tuolloin vielä marketista saatavia ruokia ja hetken aikaa tutkittuani ymmärsin mikä on ongelma.

Koira on lihansyöjä. Sillä on lihansyöjän elimistö hampaista lähtien. Liha on helposti sulavaa ravintoa, jonka vuoksi koiran suolisto on muiden lihansyöjien tapaan lyhyt. Lyhyt suolisto ei pysty hyödyntämään kasvipohjaisia ravinteita yhtä hyvin, kuin lihaa. Raakaruokinta perustuu nimensä mukaisesti  raakaan lihaan, joten olisi typerää väittää, etteikö se olisi luonnollista ravintoa koiralle. On kuitenkin myös vaihtoehtoja ja nyt perehdytään tarkemmin siihen, mistä tunnistaa laadukkaan nappulan.

On suositeltavaa, että koiran ravinnosta vähintään 18% on proteiinia. Kuten yllä kirjoitin, koira on lihansyöjä, joten se hyödyntää paremmin eläinperäistä proteiinia. Mitä aktiivisempi koira, sitä tärkeämpää runsas proteiinipitoisuus on. Laadukas nappula koostuu siis pääasiassa eläinproteiinista. Proteiinin lisäksi, myös rasvan saanti on tärkeää. Rasva ja proteiini ovat koiran tärkeimpiä ravintoaineita, sillä niistä se saa lähes kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja mineraalit. Tiesitkö, että nappulan sisältämät aineet luetellaan pussin kyljessä siinä järjestyksessä, mitä ravinto sisältää eniten? Useat marketeissa myytävät koiranruoat alkavat usein riisillä, perunalla, vehnällä tai maissilla. Siis ruoka-aineilla, jotka ovat koiralle lähes turhia! Laadukas ruoka sen sijaan on lihapitoista. Pelkkä korkea lihapitoisuuskaan ei kerro kaikkea, sillä nappulan muodon saavuttamiseksi liha on usein hyvin käsiteltyä. Useissa ravinnoissa käytetään näiden sekoitusta, esimerkiksi 28% tuore kana + 30% siipikarjajauho = lihaprosentti 58%.

Lisäksi monet ruoat sisältävät huomattavia määriä säilöntäaineita, sekä maunvahventeita. Kyllä, koiranruokiin suihkutetaan erilaisia aineita, jotta ne olisivat koiran mielestä kiinnostavia ja se suostuu syömään niitä. Nappuloiden halutaan tuoksuvan ja maistuvan koiran mielestä herkulliselle, mutta laadukkailla raaka-aineilla ja lihapitoisilla resepteillä, nämä vahventeet ovat turhia! Minulle on tärkeää tarjota koirilleni mahdollisimman puhdasta ruokaa, ilman ylimääräisiä lisäaineita. Aivan kuten itsekin, voin paremmin puhtaalla ravinnolla, kuin einesruoalla.

Usein laadukas koiran ruoka kustantaa hieman enemmän, mutta tarkemmin ajateltuna se on ihan loogista. Liha on kalliimpaa, kuin vilja, riisi tai peruna. Suosittelen kuitenkin tarkkailemaan myös annoskokoja koiran ruokia ja niiden hintoja vertaillessa. Monesti annoskoko pienenee, kun siirrytään lihapitoisempiin ruokiin. 


Yhteenvetona, sekä muistilistana koiranruokaostoksille:

1. Koira on lihansyöjä. Tarkista koiranruoan lihaprosentti. 

2. Valitse ravinto koirasi elämäntilanteen mukaan.

3. Tarkista annosteluohje.


Loppuun haluan vielä muistuttaa, että jokainen koira on yksilö, eikä ole vain yhtä ainoaa toimivaa ja oikeaa tapaa ruokkia koiraansa. Jokaiselle sopii omat juttunsa, eikä tämä tekstin ohjeet toimi yksiselitteisesti jokaiselle yksilölle.  Jos tarvitset apua oikean ravinnon valitsemisessa, ota meihin rohkeasti yhteyttä ja kerro koirastasi ja toiveistasi, niin etsitään teille yhdessä sopivat tuotteet <3


Seuraava postaus tulee käsittelemään koiranruokintaa eri koiran elämäntilanteissa. Mitä asioita ottaa huomiooon koiran ruokaa valitessa?