Miten somen ulkoistaminen etenee?

24.11.2021

Somen ulkoistaminen on järkevää useista syistä. Päällimmäisin syy sosiaalisen median tai sisällöntuotannon ulkoistamiselle on usein yrityksen resurssien puute; joko yrityksestä puuttuu aikaa tai osaamista somemarkkinoinnin tuloksekkaalle ja tehokkaalle tekemiselle. Moni tietää, että somessa pitäisi olla aktiivinen, mutta aikaa tai ideoita sen tekemiselle ei tahdo löytyä. Alustat myös kehittyvät jatkuvasti ja on ymmärrettävää, ettei yrittäjällä aina löydy aikaa tai kiinnostusta perehtyä kaikkiin ominaisuuksiin tai uusimpiin sometrendeihin. Ulkoistaminen tuokin raikkaita ideoita, ammattimaista otetta, suunnitelmallisuutta ja yhteneväisyyttä somemarkkinointiin. Ulkoistamalla somemarkkinoinnin saat yrityksesi käyttöön markkinoinnin ja sosiaalisen median ammattilaisen, joka on puolestasi perillä uusimmista ominaisuuksista ja muutoksista alustoilla. Ulkoistaminen myös vapauttaa runsaasti aikaa yrityksen ydintoimintoihin ja tuottavaan työhön, kun työaikaa ei enää kulu päämäärättömään somen selailuun ja spontaaniin julkaisemiseen. Mutta miten somen ulkoistaminen sitten käytännössä etenee? 

Tässä tekstissä kerron kuinka ulkoistaminen markkinointitoimisto Jabellan kanssa etenee. Markkinointitoimistoja on lukuisia ja toimintatavat varmasti vaihtelevat jonkin verran, joten yleispätevää kuvausta on hankala antaa. 

1. Yhteistyö käynnistyy yhteydenotosta. Ottaessasi yhteyttä sinun ei tarvitse tietää tarkalleen minkälaista apua tarvitset. Sen sijaan voit kertoa suurimmat haasteesi ja ajatuksesi siitä, mitä somesta tavoittelet ja minkälaisella budjetilla. Useimmat yhteistyöt alkavatkin nykytilanteen kartoittamisella. Tutustun yrityksesi verkkosivuihin ja somekanaviin ja tutkin minkälainen palvelu voisi auttaa yritystänne parhaiten. Myös yrityksen tavoitteet, toiveet ja budjetti määrittelee sen, minkälaista palvelua tarjoan. Jos tiedät tarkkaan minkälaista palvelua etsit ja haluat, kerro se mahdollisimman selkeästi ja yksityiskohtaisesti, jotta voin laatia sinulle tarjouksen. Tarvittaessa olen sinuun yhteydessä lisätietoja kysyäkseni. Itse en koskaan tee tarjousta palvelusta, joka ei täysin vastaa omaa osaamistani ja kartoitan mahdollisimman tarkasti sen, mitä yritys tarvitsee, jotta voin varmistua siitä että minulla on vaadittava osaaminen palvelun laadukkaaseen toimittamiseen. Voit siis olla varma, että en myy sinulle palveluita, joiden takana en voi 100% seistä. Tästä kertovat myös lukuisat asiakkailtani saamani palautteet.

2. Kun alkukartoitus on tehty ja tarpeet selvitetty, on aika laatia tarjous. Tarjous sisältää usein muutaman vaihtoehdon palvelun laajuudesta, jotta asiakas voi valita minkälainen paketti sopii parhaiten yrityksen tarpeisiin ja budjettiin. Tarjouksessa on myös tärkeimmät ehdot eriteltynä. Usein tarjousta viilataan vielä jälkikäteen jonkin verran, jotta palvelupaketista tulee juuri yritykselle sopiva. Tällä tarkoitan sitä, että yrittäjä saattaa usein haluta yhdistellä tarjoamistani palvelupaketeista eri palveluita keskenään ja luoda näin omanlaisensa paketin. 

3. Tarjouksen hyväksynnän jälkeen tehdään toimeksiantosopimus, sekä aloitetaan työn toimittaminen. Somemarkkinointia ulkoistaessa alkuvaihe sisältää melko aktiivista yhteydenpitoa, sillä luonnollisesti tarvitsen paljon tietoa yrityksestä, sen kohderyhmistä, brändistä ja tavoitteista, jotta voin laatia onnistuneen kokonaisuuden. Ensimmäiseksi laaditaan sisältöstrategia, optimoidaan someprofiilit kuntoon ja vasta sitten lähdetään rakentamaan itse sisältöjä. Hyvä pohjatyö mahdollistaa laadukkaat sisällöt ja itsenäisen työskentelyn minulle myöhemmin.

4. Kun pohjatyöt on valmiita, käydään sisältöjen kimppuun. Sisältömarkkinoinnin onnistumiseen vaaditaan laadukkaita sisältöjä, jotka laadin hyödyntäen yrityksesi verkkosivuja, kirjallisuutta, tilastoja, haastatteluja sekä muita tietolähteitä. Toimitan sisällöt (kuvat, tekstit, videot) halutessasi tarkistettavaksi ennen julkaisemista. Näin voidaan varmistaa se, ettei sosiaaliseen mediaan päädy virheellistä tietoa, jonka takana yritys ei halua seistä. Palveluni sisältävät myös yhden muokkauskierroksen, mikäli asiakas haluaa tehdä muutoksia sisältöihin. Julkaisujen hyväksyminen vie yrittäjältä hieman aikaa kuukausittain (asiakkaideni mukaan 15-120min kuukaudessa riippuen paketin laajuudesta), mutta varmistaa sisältöjen vastaavan brändiä. Postauksia tarkistetaan kerralla useampi, jotta työskentely olisi meille molemmille tehokasta. 

5. Kun sisällöt on hyväksytty, ajastan tai julkaisen postaukset sovituissa kanavissa. Sopimuksen mukaan huolehdin myös vuorovaikuttamisesta tilillä ja tilin ylläpidosta.

6. Tarkkailen jatkuvasti tilien analytiikkaa, josta selviää minkälaiset sisällöt toimivat parhaiten. Raportoin tuloksista kolmen kuukauden välein myös yritykselle. Tarvittaessa tietoja on saatavilla useamminkin. Asiakkaan kanssa yhteyttä pidetään kuitenkin kuukausittain, jotta mahdolliset kampanjat ja ajankohtaiset asiat tulevat huomioiduksi sisällöissä. Somen voi ulkoistaa myös osittain, jolloin asiakas tuottaa itse osan sisällöstä tai hoitaa itse esimerkiksi vuorovaikuttamisen. Annan täyden tukeni myös tähän, mutta tällöin asiakkaan vastuulle jää noudattaa suunnitelmaa, jotta toivotut tulokset voivat syntyä!

Jokainen prosessi on hieman erilainen, mutta kuvaamani teksti kertoo pääpiirteittäin sen, mitä vaiheita sisällöntuotannon tai somen ulkoistamiseen kuuluu.  Kuinka paljon sisällöntuotanto someen kustantaa? Tuntihinta sisällöntuotannolle on 65,00 euroa (alv 0). Suuremmat palvelupaketit ja kokonaisuudet hinnoitellaan erikseen. Esimerkkejä hinnoittelusta ja palvelupaketeista löydät täältä!

Vastaan mielelläni kysymyksiin & laadin tarjouksen sinun tarpeitasi varten!

Teksti: Virve Riissanen, Jabella Oy

#sosiaalinenmedia #sisällöntuottaja #somenulkoistaminen

Kun yrityksellä on jatkuva tarve uusille tuotekuville mainontaa ja esimerkiksi verkkokauppaa varten, on säännöllinen kuvaus välttämätöntä. Videoiden yleistyessä valokuvilla on edelleen tärkeä rooli myös somemarkkinoinnissa, mutta yhdistämällä valokuvaukseen lyhytvideokuvaukset saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla – laadukkaan kuvapankin ja valmiit...

UGC (User Generated Content) on kustannustehokas ja vaikuttava tapa markkinoida yritystä TikTokissa. UGC tarkoittaa käyttäjien luomaa sisältöä suoraan yrityksen omiin kanaviin. Sillä on monia vaikuttajamarkkinoinnille tyypillisiä piirteitä, sillä sisältö luodaan suoraan tuotteen käyttöympäristössä tai siinä kuvataan palvelun käyttökokemusta...