Osa 2: Mitä omat koirani syö?

04.02.2020

Viime osassa kerroin teille meidän Bellan ruokailusta, sekä siitä, että Bella on aina ollut helppo melko helppo ruokittava. Iho, turkki ja maha pysynyt hyvässä kunnossa ilman kikkailuja lähes millä tahansa ruoalla. Jaden tulessa taloon, jouduin ensimmäistä kertaan kohtaamaan ruokailun haasteet.

Jade on ollut aina pieni kokoinen, mutta kun vuoden ikäsellä koiralla paino laski 2,7 kilosta 2,5 kiloon, aloin ymmärtää, että jokin on pielessä. Jadella oli haasteita sisäsiisteydessä ja ulosteen määrä oli valtava. Tajusin jo tuolloin, ettei ruoka selvästi imeydy vaan kaikki tulee ulos lähes suoraan. Päädyin tutkimaan koiran ruokintaa ja biologiaa ja totesin pian, että koiran luonnollista ravintoa on liha. Seuraavaksi lähdin etsimään lihapitoista ruokaa.

Löysimme MERAN Nature Effect -sarjan, jonka tuotteissa eläinproteiinin määrä on jopa yli 60%. Nappulat eivät ole pienimpiä mahdollisia edes sarjan MINI -nappuloissa ja ne ovat melko kovia, mutta ainakin toistaiseksi ruokailu on onnistunut meillä hyvin ja laittanut myös hampaat töihin. Tuoksu on voimakas, joka selittynee sillä, ettei ruokiin ole laitettu lisä- tai säilöntäaineita. Lihapitoiset ruoat usein haisee voimakkaammin. Vertaa vaikka omissa annoksissasi lihan ja riisin hajua.  

Uusi ruoka vaikutti lähes välittömästi. Ulosteen määrä pieneni ja paino lähti nousuun ja sen hallinta on ollut helppoa. Yhä edelleen Jaden ruoansulatus ja aineenvaihdunta on nopeaa, mutta muutos edelliseen on valtava. Kuitenkin iho tuntui vielä ruoan vaihtamisen jälkeen kuivalta, joten päädyimme kokeilemaan lohiöljyä. Jaden käyttämät nappulat ovat melko vähärasvaisia, joten öljy on myös hyvä rasvalisä. Lohiöljy oli ensimmäinen lisäravinne meidän kaapissa ja päätyi myöhemmin myös Bellan käyttöön huomatessani Jadella sen positiiviset vaikutukset. Lohiöljyn voimalla iho normalisoitui ja turkki paksuuntui. Myös tassuanturat ovat pysyneet pehmeinä ja terveen näköisinä.

MSM-jauhe päätyi meidän käyttöön agilityn aloituksen myötä. Aktiivisuustason nosto ja suuri energiankulutus, sekä lihasten ja nivelten hyvinvoinnin varmistaminen olivat syynä siihen, että halusin tuotteen palautumisen ja ravintoaineiden imeytymisen tueksi. MSM sisältää orgaanista rikkiä, joka toimii rustojen ja nivelten rakenneproteiineissa. Se vahvistaa ravintoaineiden imeytymistä ja niiden vaikutusta. MSM on hyvä tuki nivel- ja lihasvammojen hoitoon sekä lihasjäykkyyteen. Meidän käytössä purkki on hyvin riittoisa, sillä Jaden annos on hyvin pieni.

Siinäpä meidän koirien ruokinnan perustuotteet. Näiden lisäksi tietysti erilaisia herkkuja, joista tulen kertomaan teille myöhemmin :) Toivottavasti tästä sai vinkkiä joku, jolla haasteita sopivien tuotteiden löytämisessä. Kokeilemalla selviää parhaiten, mutta näitä voin omien kokemusteni perusteella suositella.