Tarvitseeko terve koira ravintolisiä?

Pidettiin eilen Instagram stoorissa kysymyslaatikko auki ja vastailtiin seuraajien laittamiin kysymyksiin liittyen lisäravinteisiin. Ajattelin rustata muutamia poimintoja myös tänne blogin puolelle. Kaikki kysymykset ja vastaukset löytyy yhä Instagram profiilista kohokohdasta Jabella. Voit myös jättää uusia kysymyksiä.

- EIKÖ MONIPUOLINEN RUOKA RIITÄ TÄYTTÄMÄÄN KOIRAN TARPEET? 

Täysravinnot sisältävät yleensä kaikki koiralle välttämättömät ravintoaineet. Koirilla kuten ihmisilläkin on kuitenkin erilaisia tilanteita elämässä (pentuaika, kovat treenijaksot, sairaudet, puutostilat, ikääntyminen jne), jolloin lisäravinteilla varmistetaan koiran saavan riittävästi tärkeitä ravintoaineita. Koira voi siis olla terve, hyötyäkseen ravintolisistä. Esimerkiksi meillä  tyttöjen turkinlaatu parantunut ja ihon kuivuus poistunut lohiöljyn lisäämisellä ruokavalioon. 

Etenkin koiran ikääntyessä sen elimistö muuttuu, eikä enää toimi kuten aiemmin. Esimerkiksi nivelruston rakennusaineen eli glukosamiinin tuotanto heikkenee, sekä koiran aineenvaihdunta hidastuu., eikä ravintoaineet välttämättä imeydy kuten nuorempana. Tämä aiheuttaa usein vanhoilla koirilla muutoksia esimerkiksi turkkiin, ihoon tai kynsiin. Tällöin ravintolisät voivat olla hyvä apu pitämään koira elivoimaisena pitkään. Mitkä tuotteet siten sopisivat koiravanhukselle? Itse suosittelen biotiinia tai sinkkiä turkin hyvinvoinnin tueksi (öljyt monesti kaloripitoisia ja voivat lihoittaa passiivisempaa koiraa), sekä glukosamiinilisää nivelten hyvinvoinnin tueksi. 


Myös pentuaikana on erityisen tärkeä turvata riittävä energiansaanti, jotta pentu voi kasvaa ja kehittyä. Pennulle sopivia tuotteita on mm. runsaasti omega rasvahappoja sisältävät Lohiöljy tai Pellavansiemenöljy. Omega rasvahapot tukevat mm. pennun aivojen, silmien ja hajuaistin kehitystä, sekä voivat suojata aikuisiän iho-ongelmilta. 

Aikusella koiralla taas voi olla muita syitä, jolloin ravintolisät parantavat elämänlaatua. Kovat treenijaksot, metsästys tai työskentely vaatii koiralta paljon energiaa. Energiapitoinen ruokakin voi toisinaan kaivata energialisää, jos koiran aktiivisuustaso on korkea. Lisäksi palautumista, suorituskykyä ja kestävyyttä tukevat ravintolisät auttavat koiraa palautumaan rasituksesta. Esimerkiksi MSM (kehon oma rikkilähde) voisi olla hyvä lisä tälläisen koiran ruokavalioon.

- MITÄ SUOSITTELISIT TURKIN KUNNON KOHENTAMISEEN?

Biotiini, sinkki, sekä erilaiset öljyt ovat turkille hyväksi monien muiden hyvien vaikutusten lisäksi.

- KIINNOSTAISI KUULLA TUOTTEESTA JOKA AUTTAA JÄNNITYKSEEN?

Trikem WorkingDog MaxRelax tuotetta on suositeltu esimerkiksi ilotulitteita pelkääville koirille. Tryptofaamin ja tiamiinin yhdistelmä neutralisoi pelon ja kiihtymyksen vapauttamia hormoneja, joka auttaa koiran henkisen tasapainon ylläpitoon. 

- MITÄ TUOTTEITA SUOSITTELET VATSAVAIVOIHIN?

Maitohappobakteerituotteita aina ensisijaisesti. Tiesitkö, että näitä voi syödä jopa päivittäisessä käytössä tai kuuriluonteisesti esim. ruoanvaihdoksen tai antibioottikuurin aikana. Myös kuidut ja lesitiini normalisoivat suolistoflooraa ja ulostetta. Tilapäisesti (mikäli maitohappobakteeri valmisteet ei auta) voi käyttää myös esimerkiksi OsmoPet elektrolyyttivalmistetta tasapainoittamaan nestehukkaa ja suolatasapainoa ripulin aikana tai Parafiiniöljyä tilapäisen ummetuksen hoitoon. Näiden kahden tuotteen kohdalla haluan kuitenkin korostaa, että tuotteet ovat vain tilapäinen apu ja ongelmien pitkittyessä tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Tuliko mieleen uusia kysymyksiä? Vastataan mielellämme ja autetaan sua löytämään teille oikeat tuotteet meidän laajasta valikoimasta! Monet tässäkin tekstissä mainutut lisäravinteet voi saada hyvinkin edullisesti. Sanon tämän siksi, että ennen en itse käyttänyt tytöillä mitään, koska he olivat perusterveitä ja ajattelin näiden kustantavan paljon! Huomasin kuitenkin jo lyhyen käytön jälkeen Lohiöljyn positiiviset vaikutukset koiriini, joten jatkossa olen myös muiden tuotteiden kohdalla avoimempi :)