Apua, yritykseni Facebook-tili uhataan sulkea?! Näin pidät yrityksen sometilit turvassa.

09.05.2024

Somemarkkinointi on nykypäivän liiketoiminnassa korvaamaton työkalu. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tavoittaa ja sitouttaa kohdeyleisöä, mutta samalla se voi altistaa yrityksen tietoturvauhkille. Siksi onkin tärkeää kiinnittää huomiota sometilien suojaamiseen ja tietoturvaan. Sometilien hakkerointi ja tietomurrot ovat tänä päivänä valitettavan yleisiä. Jabellan arjessa kohtaamme lähes päivittäin tietojenkalasteluyrityksiä asiakkaidemme tileillä. Tässä postauksessa esittelemme yhden tyypillisimmistä huijauksista, joissa yrityksen Facebook-tili uhataan sulkea.

Alla esimerkkiviestejä, joissa lähettäjät tekeytyvät Metaksi – yksikään viesteistä ei ole aito:

Jos sait yrityksesi Facebook-tilille tälläisen viestin, voit huokaista helpotuksesta. Kyseessä on huijaus, eikä viestiä tarvitse huomioida. Meta ei koskaan ota yhteyttä sinuun yksityisviestillä, vaan kyseessä on huijaus, jossa viestin lähettäjä tekeytyy Metan edustajaksi.

Lähettäjät pyrkivät saamaan linkkien ja sähköpostien avulla sinut kirjautumaan Facebook-tunnuksillasi heidän omille sivustoilleen, jotka on rakennettu Metaa vastaaviksi. Tarkoituksena on saada kaapattua Facebook-tilin tunnukset ja päästä mahdollisesti mainostiliin käsiksi. Tämän vuoksi on tärkeää, ettet koskaan kirjaudu näistä linkeistä Facebook-tilillesi. Jos annoit vahingossa käyttäjänimesi tai salasanasi outoon linkkiin, joku muu saattaa pystyä kirjautumaan sisään käyttäjätilillesi. Tässä on Metan ohjeistus, mitä voit tilanteessa tehdä:

Yksityisviestien lisäksi tietojenkalastelua tehdään sähköpostitse. Sähköpostiviestien kanssa huijauksen tunnistaminen on toisinaan haastavampaa, mutta esimerkiksi kirjoitusvirheet tai lähettäjän osoite voi paljastaa huijauksen. Aidot Metan lähettämät viestit tulevat osoitteista @mail.instagram.com tai @facebookmail.com. Voit myös tarkistaa Metan lähettämät viestit Facebookin kautta. Katso täältä ohje miten voit tarkistaa Facebookin viime aikoina lähettämät sähköpostiviestit.

Lue lisää tietojenkalastelusta täältä: Huijausten ja tietojenkalasteluyritysten välttäminen

Yrityksen somemarkkinoinnin tärkeimmät tietoturvaohjeet:

Teknologia kehittyy jatkuvasti, niin hyöty- kuin rikoskäyttöön. Suojautuminen on paras keino turvata yrityksen somekanavat ja muutamalla yksinkertaisella ohjeella voit varmistaa somemarkkinointisi jatkuvuuden ilman häiriöitä:

  1. Älä koskaan luovuta tunnuksia epäilyttävän näköisille sivustoille.
  2. Tarkista säännöllisesti käyttöoikeuden saaneet henkilöt ja poista henkilöt, jotka eivät enää työskentele yrityksesi somemarkkinoinnin parissa. 
  3. Käytä kaksivaiheista tunnistautumista. Vaihe on ehkä ärsyttävä, mutta tämä on silti tehokkain tapa suojata sometilit väärinkäytöltä.
  4. Vaihda salasana riittävän usein ja käytä vahvoja salasanoja, joita et käytä muualla. Esimerkiksi Iphonen salasanat työkalu on tähän kätevä ja auttaa siinä, että vaikeatkin salasanat pysyvät tallessa.

Teksti & kuvat: Virve Riissanen